Tegenwoordig kun je een CV ketel huren, leasen én kopen. Wat zijn de voordelen en nadelen van een CV ketel huren? En wat zijn de voordelen en nadelen van een CV ketel leasen of kopen?

CV ketel huren

Een CV ketel huren is de fijnste optie als je niet direct een groot bedrag kunt missen van jouw rekening. Bovendien geeft huren zekerheid: je bent een bepaald bedrag per maand kwijt en krijgt hier los van de CV ketel ook reparatiekosten en onderhoudskosten vergoed.

Nadelen van een CV ketel huren is dat het per saldo duurder is dan een CV ketel kopen. Het is misschien wel makkelijker om maandelijks een bepaald bedrag over te maken, maar uiteindelijk leg je een groter bedrag neer voor een CV ketel huren dan er gelijk één te kopen. Bovendien zul je, wanneer je je huis verkoopt, het contract moeten laten overgaan op de nieuwe eigenaar.

CV ketel leasen

Het verschil tussen een CV ketel huren en een CV ketel leasen is dat aan het einde van de leaseperiode de CV ketel ook jouw eigendom is geworden. Vaak zijn de contractperiodes 5 jaar, maar het kan ook langer zijn. Net als bij een CV ketel huren, zitten reparaties en onderhoud ook bij het leasecontract inbegrepen. een voordeel van een CV ketel leasen is, net als bij een CV ketel huren, dat je niet in een keer een groot bedrag kwijt bent. Bovendien is het voordeliger dan een CV ketel huren, omdat het rentedeel aftrekbaar is wanneer de woning hoofdverblijf is.

De nadelen van een CV ketel leasen is dat het duurder is een CV ketel kopen. Ergens is het ook logisch: je zult moeten compenseren voor het feit dat je maandelijks de CV ketel afkoopt in plaats van het direct te kopen. Leasen is echter net als een CV ketel huren uiteindelijk duurder dan een CV ketel kopen.

CV ketel kopen

Een goede CV ketel kost rond de 900 euro. Daarnaast betaal je nog installatiekosten, die rond de 500 euro bedragen, en ben je nog kosten kwijt voor onderhoud. Een CV ketel gaat zo’n 15 jaar mee, dus onderhoudskosten tikken behoorlijk aan. Op CV onderhoud wil je ook niet bezuinigen: een koude douche of geen verwarming is die bezuiniging niet waard. Al met al zijn deze kosten echter lager dan de maandelijkse kosten die je bij een CV ketel huren of leasen kwijt bent. Let goed op de garantiebepalingen: deze spelen een grotere rol bij het kopen van een CV ketel, aangezien reparatie en onderhoud niet meer vergoed wordt.