Overweeg jij om een Nederlandse vlag te kopen bij Vlaggenclub? Als Nederlander is het een goede gewoonte om de Nederlandse vlag in huis te hebben. Nu is het zo dat er in Nederland geen speciale regels zijn voor het gebruik van de vlag. Als burger, bedrijf of organisatie mag u altijd de vlag uithangen. Als je geslaagd bent, of als het Nederlands elftal speelt. Op je verjaardag of als er een ander feestje te vieren is. Het maakt niet uit. Voor de gebouwen van de Rijksoverheid gelden er wel speciale regels. Er zijn een aantal bijzondere dagen in het jaar dat er gevlagd moet worden. Voor burgers en bedrijven is het een richtlijn waar op deze speciale dagen meestal wel aan gehouden wordt, maar dat is niet verplicht. Het is wel een goede gewoonte om u aan deze richtlijnen te houden.

Vaste dagen

Er zijn een aantal vaste dagen in het jaar waarop wordt gevlagd. U kunt dan thuis ook de vlag uithangen.

31 januari – Verjaardag van Prinses Beatrix
27 april – Koningsdag + verjaardag Koning Willem-Alexander
4 mei – Dodenherdenking, de vlag halfstok hangen van 18:00 uur tot zonsondergang
5 mei – Bevrijdingsdag
27 mei – Verjaardag Koningin Máxima
Laatste zaterdag in juni – Veteranendag
15 augustus – Formeel einde van de Tweede Wereldoorlog
3e dinsdag in september – Op prinsjesdag wordt er alleen in Den Haag gevlagd
7 december – Verjaardag van Prinses Amalia
15 december – Koninkrijksdag

De oranje wimpel mag u uithangen op Koningsdag en de verjaardagen van Prinses Beatrix, Koningin Máxima en Prinses Amalia.

Vlaginstructies

Hoewel het voor u als burger slechts een richtlijn is, zijn er toch een aantal regels waaraan u zich moet houden als u de vlag uithangt. Een vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Daarnaast is het een goede gewoonte om de vlag niet tussen zonsondergang en zonsopgang te laten hangen. En als u dat wel wilt, dan is het natuurlijk mooi om deze te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Bijzondere vlaginstructies

Het is mogelijk dat de minister-president bij bijzondere gebeurtenissen een bijzondere vlaginstructie uitgeeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een geboorte, overlijden of huwelijk van iemand van het Koninklijk Huis. Of bij andere gelegenheden zoals het herdenken van slachtoffers van een (inter)nationale ramp. Tijdens bezoeken van staatshoofden wordt de vlag uitgehangen in de plaatsen die hij bezoekt.

Koop je Nederlandse vlag bij Vlaggenclub

Zo zijn er behoorlijk wat gelegenheden waarop u de vlag kunt uithangen. Als u overweegt om een Nederlandse vlag te kopen bij Vlaggenclub, bedenk dan van tevoren wat u wilt. Er zijn namelijk diverse soorten Nederlandse vlaggen te koop; vlaggen voor aan een vlaggenstok, maar ook voor aan de vlaggenmast. Er zijn diverse maten verkrijgbaar, maar ook autovlaggen, zwaaivlaggen en vlaggenlijnen. Bovendien zijn er Nederlandse vlaggen te koop met een inzet van de vlag van je eigen provincies!

Welke Nederlandse vlag ga jij kopen bij Vlaggenclub?